Tehrik-e-Jadid - Khalifatul Masih II - MKA NorgeTehrik-e-Jadid programmet ble satt i gang av Hadrat Khalifatul Masih IIra den 23. november 1934. Gjennom 3 historiske fredagsprekener den 16., 23. og 30. november la Hadrat Khalifatul Masih IIra grunnlaget for dette programmet som etter hvert skulle hjelpe Ahmadiyya Muslim Jamaat med å spre islam ahmadiyyats sanne budskap til alle verdens hjørner.

Vi alle er klar over motstanden og forfølgelsen som Ahmadiyya Muslim Jamaat opplever i dag. Til å begynne med var denne opposisjonen geografisk begrenset til India og Pakistan, men i den senere tiden har den også spredt seg til flere land i både Asia, Afrika og Europa. På den tiden da dette programmet ble grunnlagt, syntes motstanden og opposisjonen å være umåtelig stor. Motstanderne proklamerte åpenlyst at deres mål var å utrydde Ahmadiyya Muslim Jamaat på en slik måte at ingen noen gang ville nevne navnet Ahmadiyya.

En av de mest ytterliggående motstandsgruppene var kjent som Majlis-e-Ahrar. Gruppens leder Ataullah Shah Bokhari hevdet at det snart ville komme en tid da ingen ville huske Hadrat Mirza Ghulam Ahmadas som Den utlovede Messias, og Ahmadiyya Muslim Jamaat ville være forsvunnet fra historien. Profetiens hans slo fullstendig feil.

Kort tid etter kom Majlis-e-Ahrar i konflikt med flere andre grupperinger i islam, og døde etter hvert ut. Deres leder og hans ord døde også ut, men når det gjaldt Hadrat Mirza Ghulam Ahmadas så klarte denne gruppen verken å skade ham eller hans Jamaat. Tvert om så har Ahmadiyya Muslim Jamaat vokst i løpet av de siste hundre årene til å være en verdenskjent organisasjon som er etablert i over 193 land med flere titalls millioner tilhengere, og dette tallet øker for hver dag som går.

Dere lurer sikkert på hvorfor jeg nevner dette her. Hvilken forbindelse er det mellom Majlis-e-Ahrar og Tehrik-e-jadid  programmet?

Det er faktisk slik at det var Majlis-e-Ahrar og motstanden på den tiden som førte til at Hadrat Khalifatul Masih IIra  satte i gang Tehrik-e-jadid programmet i henhold til Guds plan. Den andre kalifen mente at det ikke var sunt for Jamaats videre utvikling å kun gjøre tabligh i India, og oppfordret medlemmene av Jamaat til å reise ut til andre land.  For å kunne finansiere utsendelse av misjonærer, la han fram til å begynne med 18 krav, disse økte etter hvert til 27.

Tehrik-e-Jadid programmets krav

Her følger de kravene som den andre kalifen, Hadrat Mirza Bashiruddin Mahmood Ahmad, la fram for medlemmene:

 1. Lev et enkelt og simpelt liv
 2. Sette av penger i Tehrik-e-Jadid Amanat Fund
 3. Forberede svar til motstandernes beskyldninger og lage brosjyrer/pamfletter
 4. Aktiv deltakelse i å spre islams budskap i andre land
 5. Delta i undersøkelser
 6. Medlemmer bør vie deler av sin ferie til Waqf
 7. Unge medlemmer bør ofre sine liv for JamaatMusleh Maud - Khalifatul Masih II - MKA Norge
 8. Ungdommer bør stå frem og gjøre Waqf for å tjenestegjøre Jamaat
 9. Søke seg fri for å tjenestegjøre Jamaat
 10. Embetsmenn bør holde foredrag ved forskjellige sammenkomster
 11. Etablere en permanent reserve fond på minst 25 000 000 Rs
 12. Pensjonister og eldre bør gi mest mulig tid til Jamaat
 13. Send studenter til Markaz for utdanning og oppdragelse
 14. Ressurssterke medlemmer bør rådføre seg angående framtiden til sine barn
 15. De arbeidsledige bør flytte ut, så at de kan livnære seg og ha en inntekt, samtidig som de kan spre islams sanne budskap.
 16. Ha en vane for å gjøre sitt arbeid med egne hender, og ikke være avhengig av andre
 17. Arbeidsløse må skaffe seg jobb uansett hvor kortvarig eller lavlønnet det måtte være.
 18. Etablere/Bosette seg i nærheten av Markaz
 19. Be i særdeleshet for at Tehrik-e-Jadid programmet kan nå sine mål
 20. Dyrke frem og etablere Koranens levesett
 21. Dyrke fram troverdighet og ærlighet i samfunnet
 22. Ivareta kvinners rettigheter
 23. Sørg or å holde gater og veier rene
 24. Etablere Ahmadiyya Darul Qada og etterkomme til deres avgjørelser
 25. Vie deres barn til tjeneste for Jamaat
 26. Vie en del av sin formue og inntekt til fordel for Jamaat
 27. Inngå liknende pakter som Hilful Fudul

I over 75 år har dette programmet og bidraget samlet i forbindelse med dette programmet hjulpet Jamaat med å bygge moskeer og boliger for misjonærer i over 100 land. Mange menigheter har fått hjelp fra dette programmet, noen slet med å finne lokaler og kunne ved hjelp av dette programmet enten skaffe seg møtelokaler eller gå i gang med å bygge sin egen moské. Andre fikk hjelp til å utgi oversettelse av Koranen, bøker skrevet av Den utlovede Messias. Det er på grunn av dette programmet at mennesker som har viet sitt liv for Jamaat kan få hjelp til å spre islam og ahmadiyyats sanne lære og budskap i hele verden.

Det er ganske vanskelig om ikke umulig å beskrive hvor mye nyttig dette programmet har gjort for Jamaat og hviken betydning det har hatt for Jamaats utvikling. Dette programmet er faktisk en av til Jamaats fenomenale fremgang. Tehrik-e-Jadid programmet fortsetter mot sine mål den dag i dag, ved at det fortsatt skaffer til veie midler og ressurser som gjør det mulig å å spre islam og ahmadiyyats sanne budskap.

Kalenderåret for Tehrik-e-Jadid programmet begynner 1. november og avsluttes 31.oktober. Jeg vil derfor minne alle khuddam på å sjekke ut hvordan de ligger an i forhold til deres lovnader og betalinger. Det er fortsatt store muligheter for forbedringer, og jeg vil derfor anbefale alle khuddam til å ta kontakt med økonomiansvarlig i sin Jamaat, både for å få informasjon om status og mulighet for forbedring. Er det noe mer dere lurer på angående dette velsignede programmet, så er det bare å ta kontakt på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Må Allah hjelpe oss alle til å tjene Jamaat på best mulig vis, og til å ofre så mye som mulig for den. Amin